Hostaus

Palvelintietoa kotisivujen tekemistä suunnittelevalle

Itselleen kotisivuja suunnittelevalle käyttäjälle on tarjolla useita vaihtoehtoja, kun puhutaan palvelimista, joilla kotisivut fyysisesti sijaitsevat. Tässä lyhyt tietopaketti erityyppisistä palvelimista ja niiden ominaisuuksista.

Hosting

 

Hosting, joka tunnetaan myös nimellä web hosting, voidaan kääntää suomeksi sanaksi webhotelli. Webhotelli on palvelu, jonka asiakas voi halutessaan ostaa internet-palveluntarjoajalta ja kyseisen palvelun avulla asiakas pystyy laittamaan omat kotisivunsa julkisesti näkyville Internetiin. Käytännössä asiakas siis vuokraa internet-palveluntarjoajan www-palvelimelta tietyn verran kiintolevytilaa, jota hän voi vapaasti käyttää omille kotisivuilleen. Hosting ei vaadi käyttäjältä erityistaitoja, sillä käyttäjän tehtävänä on vain siirtää valmiit kotisivutiedostonsa palveluntarjoajan palvelimelle ja näin kotisivut ovat internetissä!

 

Kotisivutilan lisäksi webhotellipalveluun sisältyy yleensä myös sähköpostipalvelu. Webhotelleja on saatavilla erilaisina kuukausihintaisina paketteina, jotka eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Yksi Suomen suosituimmista webhotellien tarjoajista on tällä hetkellä Louhi, ja esimerkiksi heidän tarjoamansa edullisin webhotelli maksaa 1,49€/kk. Kyseinen paketti on tarkoitettu pienille HTML -sivuille sisältäen rajatun suorituskyvyn, yhden sähköpostitilin sekä rajallisen määrän liikennettä. Hintavin vaihtoehto samalta yritykseltä ei sekään kaada pankkia: 24,90€/kk tarjoaa rajattomasti tietokantoja, liikennettä, sähköpostitilejä, sekä tehostetun suorituskyvyn. Aloittelevan käyttäjän voi olla hyvä valita edullisempi vaihtoehto, jos tämä on liikenteessä testausmielessä. Kävijämäärän lisääntyessä liikenteen rajoitukset tulevat pienemmissä webhotellipaketeissa kuitenkin nopeasti vastaan.

Jos olet etsimässä hosting palvelua, kannattaa lukea hosting vertailu. Edellä olevan linkit takaa löytyy esittely ja vertailu yhdeksästä hosting palvelusta, niiden hinnoista ja ominaisuuksista. Toinen suomeksi kirjoittu kuvaus “Hosting firmat” löytyy vertailussa.com sivuilta. Siellä suositellaan vahvasti palvelun ottamista ulkomailta kotimaisen vaihtoehdon sijasta. En ole täysin samaa mieltä, mutta väite ei ole täysin perusteetonkaan.

 

VPS

 

VPS on lyhenne sanoista virtual private server eli suomeksi kyseessä on yksityinen virtuaalipalvelin. Yksityinen virtuaalipalvelun on virtuaalinen kone, jota internet-palveluntarjoaja tarjoaa palveluna asiakkaille. Virtuaalisuus tarkoittaa sitä, että yhdessä palveluntarjoajan fyysisessä palvelimessa voidaan asentaa toimimaan useita virtuaalisia palvelimia. Koska virtuaalipalvelimia voi toimia useampia samassa fyysisessä palvelimessa, niiden toiminta voi välillä olla hidasta.

 

Käyttäjän päässä virtuaaliset palvelimet toimivat kuin ”oikea” fyysinen palvelin eikä kokemattomampi tiedä kyseessä olevan virtuaalipalvelin. Virtuaalipalvelimen käyttäjällä voi olla kattavat käyttöoikeudet sen käyttöjärjestelmään, jolloin käyttäjä pystyy asentamaan ja poistamaan sovelluksia. Käytännössä VPS vastaa hyvin paljon dedikoitua palvelinta. Suurimpana erona näissä kahdessa on hinta; virtuaalisen luonteensa ansiosta VPS on huomattavasti halvempi.

 

Dedikoitu palvelin

 

Dedikoitu palvelin on fyysinen palvelin, jonka asiakas vuokraa itselleen palveluntarjoajalta. Kyseinen palvelin on vain asiakkaan omassa käytössä; asiakas ei jaa sitä muiden käyttäjien kanssa eikä samalla palvelimella toimi useita virtuaalipalvelimia. Palvelin toimii nopeasti verrattuna VPS:n.

 

Dedikoidun palvelimen vuokrahinta kattaa vartioidun palvelinsalin, nopean Internet-yhteyden, palvelinsalin käyttämän sähkön ja fyysisen palvelimen. Dedikoituja palvelimia on saatavilla kahdenlaisia. Suurin osa dedikoiduista palvelimista on ”unmanaged” eli palvelimen ylläpito on käyttäjän itsensä vastuulla. Asiakaspalvelu vastaa tarvittaessa käyttäjän kysymyksiin ilmaiseksi, mutta saatavilla olevan tuen taso vaihtelee. Tämä vaihtoehto vaatii siis käyttäjältä jo hieman kokemusta palvelimen ylläpidosta. Toinen vaihtoehto on ”managed”, jolloin palveluntarjoaja huolehtii ylläpidosta. Tässäkin on rajansa; ylläpito saattaa rajoittua tiettyjen sovellusten ja käyttöjärjestelmän päivittämiseen, muut ylläpidolliset toimenpiteet jäävät käyttäjän tehtäväksi. ”Managed” -vaihtoehto on näistä kahdesta huomattavasti kalliimpi vaihtoehto.

 

Lähteet

Louhi. Webhotelli – välitön käyttöönotto, 4 vaihtoehtoa. https://www.louhi.fi/webhotelli/

Webhotellivertailu2. Mitä palvelintyyppi, eli virtuaalipalvelin tai dedikoitu palvelin tarkoittaa. https://www.webhotellivertailu2.fi/mita-palvelintyyppi-eli-virtuaalipalvelin-tai-dedikoitu-palvelin-tarkoittaa/

You missed