Wien

Sijainti ja historia

Wien sijaitsee Tonavan varrella Itävallassa ja on maan pääkaupunki. Kaupungin historia on pitkä ja värikäs, ja se juontaa juurensa roomalaisaikaan. Wienin strateginen sijainti Tonava-joen rannalla on vaikuttanut sen kehitykseen ja merkitykseen jo vuosisatojen ajan.

Wienin historiaan liittyy monia merkittäviä tapahtumia ja ajanjaksoja. Kaupunki toimi Habsburgien valtakunnan pääkaupunkina ja oli osa monia historiall

Wienin operetti

Wien tunnetaan maailmalla erityisesti rikkaasta musiikki- ja kulttuuriperinteestään, ja yksi sen merkittävimmistä musiikkilajeista on operetti. Operetti on kevyt ja humoristinen musiikkiteatterin muoto, jossa yhdistyvät laulu, tanssi ja näytteleminen. Wienin ohella operetin kotimaita ovat Ranska ja Saksa.

Wienissä operetti on saanut erityisen vahvan jalansijan, ja kaupungin oopperataloissa esitetäänkin vuosittain lukuisia operetteja. Kuuluisin niistä on Johann Straussin mestariteos “Kaunotar ja hirviö”, joka tunnetaan myös nimellä “Kultainen silta”. Teos kertoo Wienin keskustassa sijaitsevasta Maria-Theresien-Kadulla sijaitsevasta kahvilasta, jossa herra Eisenstein jää ansaan vaimonsa Gabrielan ja kahvilan tarjoilijan Rosien juonittelun seurauksena.

Wienissä toimii myös maailmankuulu Wienin valtionooppera, jossa esitetään niin perinteisiä klassisia oopperoita kuin modernejakin teoksia. Monet maailman parhaista oopperalaulajista ja -orkestereista ovat vierailleet Wienissä, mikä tekee siitä yhden maailman arvostetuimmista oopperakeskuksista.

Kahvilakulttuuri

Wien tunnetaan myös maailmalla rikkaasta kahvilakulttuuristaan. Kaupungissa on lukuisia historiallisia kahviloita, jotka ovat säilyttäneet perinteisen tunnelmansa ja tarjoavat edelleen klassisia wieniläisiä herkkuja.

Yksi kuuluisimmista kahviloista on Café Central, joka on toiminut samalla paikalla keskustassa jo yli sata vuotta. Kahvilassa vierailee päivittäin niin paikallisia asukkaita kuin turistejakin, jotka nauttivat kaupungin parhaista kahveista ja leivonnaisista. Monet suuret taiteilijat kuten Sigmund Freud ja Gustav Klimt ovat myös viettäneet aikaa Café Centralissa.

Toinen tärkeä kahvila on Café Sacher, joka tunnetaan maailmankuulusta sacherkakusta. Sacherkakku on perinteinen wieniläinen suklaakakku, joka koostuu kuohkeasta suklaakakkupohjasta ja mehevän makeasta aprikoositäytteestä. Café Sacherin tyylikäs ympäristö tarjoaa täydellisen paikan nauttia hyvästä kahvista ja herkullisesta sacherkakusta.

Belvedere-palatsi

Belvedere-palatsi on yksi Wienin keskeisimmistä nähtävyyksistä ja tärkeä osa kaupungin kulttuurihistoriaa. Barokkityylinen palatsikompleksi koostuu kahdesta rakennuksesta, Ylä- ja Alapalatsista, jotka on yhdistetty upealla puutarhalla.

Yläpalatsi toimi aikoinaan Habsburgien asuinpaikkana ja sitä ympäröi kaunis puistoalue. Nykyään palatsissa toimii Belvederen taidemuseo, joka esittelee laajan kokoelman wieniläistä taidetta. Museosta löytyvät muun muassa Gustav Klimtin tunnetut teokset “Suudelma” ja “Judit II”.

Alapalatsi puolestaan toimii näyttelynäyttämönä ja siellä järjestetään vuosittain lukuisia taide- ja kulttuuritapahtumia. Monet maailman tunnetuista taiteilijoista ja muusikoista ovat tehneet esiintymisiä Belvedere-palatsissa.

Kauniin arkkitehtuurin ja upeiden taidekokoelmien lisäksi Belvedere-palatsi tarjoaa myös upeat näkymät yli Wienin. Keskiaikaisen linnoituksen muotoon rakennettu palatsi on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde, joka tarjoaa ainutlaatuisen näkymän sekä kaupungin historiaan että nykypäivään.

Schönbrunnin linna

Schönbrunnin linna on yksi Wienin tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan kauniit puutarhat ja upeat huoneet houkuttelevat vuosittain miljoonia kävijöitä. Schönbrunnin linna oli aiemmin Habsburg-suvun kesäasunto, mutta nykyään se toimii museona ja matkailukohteena.

Linnan puutarhat ulottuvat laajalle alueelle ja niihin kuuluu muun muassa upea ruusutarha, palmuhuone ja Sokkelokukkatarha. Puutarhoissa voi kävellä ja nauttia kauniista maisemista ympäri vuoden. Kesäisin puutarhassa järjestetään myös monia erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Linnan sisätiloissa voi tutustua Habsburgien elämään ja historiaan. Linnassa on useita eri huoneita, jotka on sisustettu alkuperäistä tyyliä mukaillen. Erityisesti suuri valtaistuinsali ja Keltaisen salonki ovat vierailijoiden suosiossa. Linnassa on myös lapsille suunnattu lastenmuseo, jossa he voivat oppia leikkimällä erilaisia asioita.

Schönbrunnin linna on suosittu kohde niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa. Linnaan kannattaa varata aikaa vähintään puoli päivää, jotta ehtii tutustua niin puutarhoihin kuin sisätiloihinkin. Linnaan on hyvät julkisen liikenteen yhteydet, joten sinne on helppo päästä. Lisäksi linna sijaitsee lähellä Wienin keskustaa, joten sen voi yhdistää hyvin päiväretkeen kaupungin muihin nähtävyyksiin.

Museot ja taidegalleriat

Wien on taiteen ja kulttuurin keskus, ja kaupungista löytyykin monia maailmankuuluja museoita ja taidegallerioita. Yksi Wienin tunnetuimmista museoista on Belvederen palatsissa sijaitseva Itävallan kansallismuseo. Museossa on laaja kokoelma Itävallan historiaan liittyviä esineitä ja taideteoksia. Erityisesti Gustav Klimtin maalaukset ovat museon suosiossa.

Toinen merkittävä museo Wienissä on Albertina, joka on tunnettu erityisesti laajasta grafiikkakokoelmastaan. Albertinasta löytyy töitä muun muassa Monetilta, Picassolta ja Van Goghilta. Museo sijaitsee lähellä Wienin keskustaa ja on helppo saavuttaa kävellen tai julkisilla liikennevälineillä.

Wienissä on myös useita taidegallerioita, joissa voi tutustua paikallisten ja kansainvälisten taiteilijoiden töihin. Esimerkiksi Leopold-museo on tunnettu Egon Schielen ja Gustav Klimtin töistä. Galleria sijaitsee Museumsquartierin alueella, jossa on myös muita taidemuseoita ja näyttelytiloja.

Sää ja paras ajankohta matkustaa

Wienin ilmasto vaihtelee suuresti eri vuodenaikoina. Kesäisin kaupungissa on lämmintä ja aurinkoista, ja lämpötila voi nousta jopa 30 asteeseen. Talvella puolestaan on viileää ja lunta saattaa sataa. Parhaat ajankohdat matkustaa Wieniin riippuvat siitä, mitä haluaa kokea kaupungissa.

Kesä on suosittua aikaa matkustaa Wieniin, koska silloin kaupungissa järjestetään monia festivaaleja ja tapahtumia. Esimerkiksi Mozart-festivaalit ja Donauparkissa järjestettävä musiikkifestivaali ovat suosittuja kesätapahtumia Wienissä. Kesäkuukausina kaupunkiin saapuu myös paljon turisteja, joten paikalliset nähtävyydet voivat olla hyvin ruuhkaisia.

Syksy on myös mukava aika matkustaa Wieniin, sillä silloin kaupungissa on viileämpää ja vähemmän turisteja. Syksyllä voi myös kokea Wienin viinitarhojen sadonkorjuujuhlat, joissa voi maistella paikallisia viinejä ja osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Talvella Wienissä voi kokea joulutunnelmaa, sillä jouluvalot ja -markkinat valtaavat kaupungin. Erityisesti Schönbrunnin linnaan kuuluvat joulumarkkinat ovat suosittuja turistien keskuudessa. Talvisin kaupungissa voi myös harrastaa luistelua ja talviurheilua.

Kevät on myös miellyttävä aika matkustaa Wieniin, sillä silloin kaupungissa voi kokea keväisen vihreyden ja kukkaloiston. Keväällä kaupungissa järjestetään myös monia ulkoilmakonsertteja ja festivaaleja.

Kaikki vuodenajat tarjoavat omaa viehätystään ja erilaisia aktiviteetteja Wienissä. Jokaiselle löytyy varmasti mieluisa ajankohta matkustaa tähän kauniiseen Tonavan kaupunkiin.

You missed