Maailman museoita

Maailman museot – National Gallery London, Metropolitanin taidemuseo & Ateenan historiallinen museo

National Gallery London

National Gallery London on vuonna 1824 perustettu taidemuseo, joka sijaitsee William Wilkinsin suunnittelemassa, 1832–1838 rakennetussa ja myöhemmin laajennetussa rakennuksessa Trafalgar Squarella. Museon kokoelma sisältää yli 2 300 teosta. Kaikki maalaukset ovat peräisin vuosilta 1250–1900. Kuuluisimpia teoksia lienevät Jan van Eyckin Arnolfinin muotokuva, Velázquezin Rokeby Venus, Turnerin Taisteleva Temeraire ja van Goghin Auringonkukat. National Galleryssa on edustettuna länsieurooppalaisen maalaustaiteen kaikki huomattavimmat traditiot myöhäiskeskiajalta Italian renessanssiin ja Ranskan impressionisteihin.

National Galleryyn ei ole pääsymaksua. Se soveltuukin parhaiten vierailtavaksi arkipäivisin. Perjantai-iltaisin museo on 3 tuntia tavallista pidempään auki. Tällöin National Gallery täyttyy upean taiteen lisäksi musiikista ja esitelmistä. Muiden Lontoon museoiden tapaan myös National Gallery täyttyy vierailijoista viikonloppuisin sekä kiireisimpinä turistikausina. National Galleryssa käy vuosittain reilu neljä miljoonaa ihmistä!

Metropolitanin taidemuseo

Metropolitan Museum of Art, joka kulkee myös nimellä Met, on New Yorkin suurin taidemuseo. Se sijaitsee 1000 Fifth Avenuella (82nd Streetillä). Museo on saavutettavissa metrolinjoilla 4, 5 ja 6. Metropolitan Museum of Artin kokoelma on laaja. Mukaan mahtuu niin Egyptin taidetta, aseita ja haarniskoja, pukuinistituutti, valokuvia ja nykytaidetta. Kuten arvata saattaa, museon läpi kiertäminen vie aikaa. Mikäli mielii nähdä museosta kaiken mahdollisen, on syytä varata Metissä vierailuun ainakin muutama päivä. Metropolitan Museum of Artin kokoelmasta löytyy yli 2 miljoonaa taideteosta yli 5000 vuoden ajanjaksolta, jotka on koottu ympäri maailman yli 400 galleriasta.

Tiesitkö, että Metropolitan Museum of Artilla on myös kaksi muuta kohdetta? Näin on! Toinen kohteista, Met Breuer- museo, sisältää kokoelmittain modernia- ja nykytaidetta vain kävelymatkan päässä Metropolitan Museum of Artista. Sitten on vielä Met Cloisters, keskiaikaisen eurooppalaisen luostarin tyyliin rakennettu museo Manhattanin pohjoisimmassa päässä. Pääsylippusi Metropolitan Museum of Artiin sisällyttää myös pääsyn näihin kahteen kohteeseen! Kohteet ovat vierailun ehdottomasti vierailun arvoisia, mikäli vain aikaa on riittävästi.

Ateenan historiallinen museo

Ateenan historiallisen museon kotina toimii Stadiou- kadulla sijaitseva vanha parlamenttitalo. Museossa pääset tutustumaan kokoelmaan 1882 perustetulta Kreikan historialliselta ja etnologiselta yhdistykseltä. Näytillä on esineistöä aina vuodelta 1453 alkaen. Historiallisen museon nuorimmat näyttelykappaleet ovat peräisin toisen maailmansodan vuosilta. Museon erityispainotus on itsenäisyystaisteluitten ja Kreikan vuoden 1821 vallankumouksessa, 1900- luvun alkupuoliskon Balkanin sodissa sekä 1920- luvun vaihteen Vähän-Aasian selkkauksissa.

Museon on hyvien kulkuyhteyksien päässä. Lähimmät metroasemat ovat Syntagma (linja 2 & 3) sekä Panepistimiou (linja 2). Ateenan historiallinen museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30–14.30. Pääsymaksu on vain 3€ aikuisilta, opiskelijat ja yli 65- vuotiaat pääsevät museoon 1,5€. Lapset vierailevat museossa täysin ilmaiseksi. Sunnuntaisin museo ei peri kävijöiltään lainkaan pääsymaksua.

You missed