San Petronio -kirkko

Kaksi tornia

Bolognan kaupunkikuvaan kuuluvat olennaisesti kaksi torinia – Asinelli- ja Garisenda-tornit. Nämä kaksi tornia ovat symboli kaupungille ja ne sijaitsevat aivan kaupungin keskustassa. Tornit ovat peräisin keskiajalta ja ne ovat yli 800 vuotta vanhoja.

Asinelli-torni on kaksitoista kerrosta ja se on noin 97 metriä korkea. Siitä on upeat näkymät yli koko kaupungin ja ympäröivien kukkuloiden. Torni on avoin yleisölle ja tämän elämyksen voi kokea kiipeämällä sen huipulle. On kuitenkin syytä varmistaa, että ei kärsi ahtaan paikan kammosta, sillä kiipeäminen tapahtuu jyrkkää puuportaikkoa pitkin.

Garisenda-torni on hieman pienempi ja korkeudeltaan noin 47 metriä. Tornin kallistuskulma on jopa huomattavampi kuin Pisan kaltevan tornin. Tornin kallistumisen vuoksi sen sisään ei pääse, mutta sen upea ulkokuori ja historia tekevät siitä silti näkemisen arvoisen.

Piazza Maggiore

Piazza Maggiore on Bolognan keskusaukio ja kaupungin sydän. Se on vilkas kohtauspaikka ja täynnä elämää – päivällä aukio toimii tapahtumien keskipisteenä ja illalla se täyttyy ravintoloista ja kahviloista. Aukion keskellä seisoo Neptunuksen suihkulähde, joka on yksi kaupungin ikonisimmista nähtävyyksistä.

Piazza Maggiore on myös ympäröivien historiallisten rakennusten koti. Yksi näistä rakennuksista on Palazzo d’Accursio, joka oli aikoinaan Bolognan kaupungin hallintokeskus. Nykyään se toimii kaupungin tärkeimpänä museona, jossa voit tutustua kaupungin historiaan ja kulttuuriin.

Piazza Maggiorella sijaitsee myös San Petronio -kirkko, joka on yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä. Kirkko on Bolognan tärkein kirkko ja se on omistettu kaupungin suojeluspyhimykselle, Pyhälle Petroniukselle. Kirkko on vaikuttava sekä ulkoa että sisältä päin. Sen huikea goottilainen arkkitehtuuri ja mahtavat freskot tekevät vierailusta unohtumattoman.

Basilica di Santo Stefano

Basilica di Santo Stefano tunnetaan myös nimellä Sette Chiese, mikä tarkoittaa seitsemää kirkkoa. Se muodostuu useasta erillisestä kirkosta ja pienestä kappelista, jotka on yhdistetty keskenään. Rakennukset ovat peräisin eri aikakausilta, joten niissä on nähtävissä erilaisia arkkitehtuurisia tyylejä.

Basilica di Santo Stefano on rauhallinen ja kaunis paikka, jossa voi tutustua Bolognan kristilliseen historiaan. Paikka on ollut pyhiinvaelluskohde keskiajalta lähtien ja se on edelleen tärkeä uskonnollinen ja kulttuurinen paikka. Basilika on vaikuttava näky myös ulkoa päin, joten sitä kannattaa ihailla myös ulkoapäin kävelemällä sen viereiseltä vanhalta kujalta.

Bolognan nähtävyyksien joukossa San Petronio -kirkko, Piazza Maggiore ja Basilica di Santo Stefano tarjoavat jokaiselle jotakin. Olit sitten kiinnostunut kaupungin historiasta, arkkitehtuurista tai uskonnosta, nämä kohteet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Bolognan rikkaaseen kulttuuriin.

Neptunuksen suihkulähde

San Petronio -kirkko on yksi Bolognan suosituimmista nähtävyyksistä ja se sijaitsee Piazza Maggioren keskellä. Kirkko itsessään on upea esimerkki Italian goottilaisesta arkkitehtuurista, mutta sen lisäksi alueella sijaitsee myös muita merkittäviä nähtävyyksiä. Yksi näistä on Neptunuksen suihkulähde.

Neptunuksen suihkulähde, joka tunnetaan myös nimellä Fontana del Nettuno, sijaitsee Piazza Nettunolla, aivan lähellä San Petronio -kirkkoa. Suihkulähde on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja se on rakennettu 1500-luvulla. Se esittää merenjumala Neptunusta, joka seisoo vaunuissaan vetämässä kahdeksaa hevosta. Neptunuksen yläpuolella on aurinko ja sen ympärillä on useita muita pieniä veistoksia ja koristeita.

Neptunuksen suihkulähde on vaikuttava näky ja se onkin suosittu paikka niin paikallisten asukkaiden kuin turistienkin keskuudessa. Piazza Nettunolla voi istua penkeillä ja ihailla suihkulähteestä lähtevää vettä. Alueella on myös useita ravintoloita ja kauppoja, joten se sopii mainiosti lepoon ja rentoutumiseen pitkän päivän jälkeen.

San Luca -kirkko

Bolognan korkeimmalla kukkulalla sijaitsee San Luca -kirkko, joka on yksi kaupungin tärkeimmistä uskonnollisista ja arkkitehtonisista kohteista. Kirkko on omistettu Pyhälle Lukakselle ja sen rakentaminen alkoi jo vuonna 1723 ja saatiin päätökseen vasta vuonna 1765.

San Luca -kirkkoon pääsee kulkemaan pitkin kuuluisaa portico del San Lucaa, joka on 4 kilometrin mittainen holvitettu käytävä. Portico del San Luca on maailman pisimpänä portico (katettu kävelytie) merkittävä Unescon maailmanperintökohteeksi. Kävelytie kiemurtelee kukkulaa ylös ja tarjoaa upean näkymän kaupunkiin matkan varrella.

Kun pääsee portico del San Lucan päähän, voi astua sisälle kauniiseen ja historialliseen San Luca -kirkkoon. Kirkko on koristeltu loisteliailla freskoilla ja veistoksilla, ja sen alttaritaulussa on esillä Pyhä Lukas maalauksen kera. Kirkossa järjestetään myös säännöllisesti uskonnollisia seremonioita, kuten messujen ja häiden viettämistä.

Arkeologinen museo

Arkeologinen museo, Museo Civico Archeologico, sijaitsee Piazza Maggioren lähellä ja se on yksi Italian tärkeimmistä arkeologisista museoista. Museo esittelee Bolognan arkeologisten löytöjen kokoelman, joka kattaa antiikin ajan Rooman valtakunnasta kohti keskiaikaa.

Museon kokoelmaan kuuluu muun muassa tärkeitä veistoksia, keramiikkaa, pronssiesineitä ja hautaustoiminnan esineitä. Näyttelyissä pääsee tutustumaan antiikin aikojen elämään ja taiteeseen alueella. Museossa on myös lukuisia etruskien ja roomalaisten haudoista löydettyjä esineitä, jotka antavat arvokasta tietoa menneisyydestä.

Arkeologisessa museossa järjestetään myös vaihtuvia näyttelyitä, jotka esittelevät erilaisia teemoja ja kausia. Museo tarjoaa vierailijoilleen mahdollisuuden oppia lisää Bolognan historiasta ja antaa heille mahdollisuuden tutustua kaupungin muinaiseen menneisyyteen.

Torre degli Asinelli

Bolognan kaupungin symbolina toimii kaksi korkeaa keskiaikaista tornia, joista tunnetuin on Torre degli Asinelli. Torni kohoaa 97 metrin korkeuteen, ja sen huipulta avautuu upea näköala yli kaupungin. Torni on nimetty sen alkuperäisen omistajan, Asinelli-perheen mukaan.

Torre degli Asinelli rakennettiin 1100-luvulla ja se oli alun perin osa puolustuslinnoitusta. Tornin rakentaminen oli arvokasta ja vaativaa työtä, sillä se oli pystytettävä hyvin kestävälle perustalle, jotta se kestäisi ajan saatossa toistuvia maanjäristyksiä. Torni on tehty tiilestä ja sen seinät ovat jopa 2,3 metriä paksut.

Tornissa on 498 porrasta, jotka vievät kävijän huipulle, mutta matka vaatii hieman kuntoa ja rohkeutta, sillä portaat ovat ahtaat ja jyrkät. Ponnistelut kuitenkin palkitaan, kun pääsee huipulle ja ihastelemaan henkeäsalpaavia näkymiä yli Bolognan kaupungin. Näkymät ulottuvat aina Apenniineille asti ja kaupungin punatiiliset rakennukset levittäytyvät alapuolella.

Palazzo dell’Archiginnasio

Palazzo dell’Archiginnasio on Bolognan yliopiston alkuperäinen rakennus, joka sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa. Rakennus on tunnettu etenkin sen upeasta anatomiensalista ja historiallisesta kirjastosta.

Palazzo dell’Archiginnasion rakentaminen alkoi 1500-luvulla ja se valmistui vuonna 1563. Rakennus on arkkitehtonisesti upea, ja sen julkisivu on koristeltu taidokkailla veistoksilla ja koristeellisilla yksityiskohdilla. Sisätiloissa voi osallistua opastetuille kierroksille, joilla pääsee tutustumaan rakennuksen historiaan ja ihailemaan sen upeaa arkkitehtuuria.

Palatsin ainutlaatuisimmaksi osaksi voidaan kuitenkin kutsua sen anatomiensalia, joka toimi aikoinaan lääketieteen opettamisen ja opiskelun keskuksena. Saleja koristavat yliopiston opiskelijoiden kaiverretut nimet ja vaakunat. Nykyään anatomiensali toimii museona, jossa on näytteillä muun muassa alkuperäiset anatomian luurangot ja lääketieteeseen liittyvät esineet.

Palatsissa sijaitsee myös Bolognan yliopiston historiallinen kirjasto, joka on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista kirjastoista. Kirjasto on täynnä upeita käsikirjoituksia, harvinaisia kirjoja ja antiikin aikaisia teoksia. Kirjastossa voi vierailla opastetuilla kierroksilla ja tutustua sen rikkaaseen kokoelmaan, mutta varaukset kannattaa tehdä etukäteen.

Bologna Towers

Bologna Towers eli Bolognan tornit ovat kaupungin tunnetuimpia maamerkkejä. Tornit ovat peräisin keskiajalta, jolloin Bolognassa oli yli sata tornia, jotka kuuluivat varakkaille perheille. Tornit olivat merkki vaurauden ja voiman symbolista.

Nykyään suurin osa tornista on hävinnyt, mutta muutamia niistä on yhä jäljellä. Tornit ovat erikoisia, sillä ne ovat päältä kapeampia kuin alapäästään, ja niiden julkisivut on koristeltu upeilla veistoksilla ja koristeellisilla yksityiskohdilla.

Yksi tunnetuimmista Bolognan tornista on Torre degli Asinelli, mutta myös sen vieressä sijaitseva Torre Garisenda on näkemisen arvoinen. Torre Garisenda on hieman lyhyempi, mutta sen vinous tekee siitä ainutlaatuisen ja vaikuttavan näyn.

Bologna Towers ovat kiinnostava osa kaupungin historiaa ja kulttuuria. Ne ovat symboli Bolognan vauraudelle ja voimalle keskiajalla, ja edelleen ne kohoavat ylväänä kaupungin yllä. Nähdäkseen tornit parhaalta puolelta kannattaa vierailla Bolognan historiallisessa keskustassa ja kävellä sen kapeilla kujilla ja kaduilla.

You missed