Jalkapallo Helsingissä

Jalkapallo Helsingissä

Suomi on tunnettu jääkiekostaan, mutta siellä on myös laaja jalkapallokulttuuri, monia jalkapallotapahtumia ja kiinnostavia otteluita. Suomen pääkaupunki Helsinki toimii kahden hyvin tunnetun jalkapallojoukkueen kotipaikkana. Nämä joukkueet ovat HJK (Helsingin Jalkapalloklubi) ja HIFK (Helsingfors Idrottsförening Kamraterna). Kummatkin joukkueet pelaavat vuonna 2000 avatulla Telia 5G Areenalla Töölössä, joka on Helsingin kaupungin omistuksessa ja joukkueet vuorottelevat sen käytöstä vaikka tulet huomaamaan, että stadioni on täynnä sinistä ja valkoista HJK:n värien mukaan.

HJK ja HIFK muodostavat kauden odotetuimmat ja kuumimmat ottelut suomalaisessa jalkapallossa. Tätä derbyä kutsutaan nimellä “stadin derby”. He pelaavat toisiaan vastaan kolmesti kauden aikana ja “stadin herruus” menee joukkueelle, joka on voittanut eniten stadin derbyä kauden kyseisen kauden aikana. Kuten nimistä voi päätellä, HJK on suomalaistaustainen joukkue ja sen voi huomata myös joukkueen pelipaidan sinivalkoisesta väristä. HIFK on enemmän ruotsalainen tai suomenruotsalainen joukkue. Se että nämä joukkueet ovat olleet eri kielisiä ja että ne ovat samasta kaupungista tekevät näistä joukkueista kiivaita vastustajia.

Olen itse monesti käynyt HJK:n otteluissa ja jokainen ottelu on mahtava elämys sekä kannatusilmapiirin että pelin suhteen. Suosittelen ihmeessä, että käyt katsomassa ottelun vaikka olisit suomalainen tai ulkomaalainen jalkapallofani. Liput maksavat noin 10-30€ ja kausikortin saa 115 eurolla halvimpaan hintaan HJK:lta ja HIFK:ltä 190 eurolla. Jos olet uusi katsoja pitää muistaa, että stadionin päädyt (klubipääty/pohjoispääty) ovat todella meluisia paikkoja ja jos haluat istua rauhassa katsomassa ottelua kannattaa mennä itäkatsomoon tai pääkatsomoon.

HJK:lla on myös fanikauppa pääkatsomon ulkopuolella ja HIFK:n kauppa sijaitsee Helsingin jäähallilla HIFK jääkiekkojoukkueen kaupan yhteydessä. Telia 5G Areena sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Helsingin keskustasta ja sinne pääsee muun muassa ratikkalinjoilla 2, 4 ja 9. Jos et halua mennä otteluun tai liput on loppuunmyyty, voit mennä yhteen lukuisista urheilubaareista Helsingissä tai seurata ottelua ISTV:n kanavalta (vain Suomessa asuville). Derbypäivänä kummankin joukkueen kannattajat marssivat Töölöön Telia 5G Areenalle laulaen, liehuttaen lippuja ja pamautellen savupommeja. HJK:n ultrat sijoittuvat Klubipäätyyn, joka sijaitsee stadionin eteläisessä päädyssä. HIFK:n ultrat sijoittuvat pohjoispäätyyn. Kuten nimestä voi päätellä, se sijaitsee stadionin pohjoisemmassa päädyssä.

Viime kausi oli HJK:n juhlakausi sillä joukkue täytti 110 vuotta ja he voittivat tuplamestaruuden (Veikkausliiga ja Suomen Cup). HJK voitti myös stadin herruuden ottelut päättyivät: 0-0, 2-0 ja 2-1 HJK:n hyväksi. HJK on aina ollut Suomen suurin joukkue. He ovat voittaneet 28 Veikkausliigan kautta verrattuna HIFK:n seitsemään mestaruuteen. Muutama vuosi sitten HIFK palasi Veikkausliigaan vihdoin valtavan 43 vuoden tauon jälkeen. Valitettavasti viime kausi ei ollut HIFK:lle hyvä ja he putosivat Ykköseen (Suomen kakkosliiga). Tämä tarkoittaa, että stadin derbyä ei todennäköisesti tapahdu tulevan kauden aikana, ei ainakaan liigaotteluna mutta ehkä cup-otteluna tai ystävyysotteluna.

Helsingissä järjestetään paljon jalkapallotoimintaa nuorille. Kaikkialta löytyy joukkueita ja kuten Helsinki on pieni kaupunki verrattuna muihin eurooppalaisiin pääkaupunkeihin sieltä on helppoa löytää jalkapallotekemistä kaikenikäisille ja kaikentasoisille. Melkein jokaisella joukkueella on akatemiajoukkueet, jossa treenataan päästäkseen ammattilaistasolle ja harrastusjoukkueet, jonne pelaajat tulevat pelaamaan hauskuuden takia.

Helsingissä järjestetään myös vuosittain suuri jalkapalloturnaus nuorille nimeltään Helsinki Cup, joka on Euroopan kolmanneksi suurin juniorijalkapallo tapahtuma. Sinne tulle sekä poikien että tyttöjen joukkueita ympäriltä maailmaa ja eri ikäryhmistä. Jos olet kiinnostunut liittymään joukkueesi kanssa, käy heidän sivustolla ja lähetä hakemus heille. He auttavat myös joukkuettasi löytämään majoittumisen ja liittyminen maksaa 300-350€.

Kaiken kaikkiaan suosittelen, että käyt Helsingissä lomalla katsomassa stadin derbyä tai Helsinki Cupia. Helsinki on muutenkin hieno kaupunki pohjoismaisella tyylillä. Jos asut siellä voit helposti liittyä mihin tahansa joukkueeseen (joihinkin tarvitsee sisäänpääsytestin) tai nauttia HJK:n ja HIFK:n tarjoamista kausikorteista ja halvoista lipuista.

Lähteitä:

“HJK vs HIFK-Stadin Derby.” RedBull.com, RedBull, image.redbull.com/rbcom/052/2017-07-29/0de7bc1b-3862-4860-8f81-1e30e1bfb322/0010/1/1200/800/1/stadinderby-redbull.jpg.

“What Does HIFK Stand for?” HIFK – Definition by AcronymFinder, Acronym Finder, www.acronymfinder.com/HIFK.html.

“Stadin Derby – Näin Se Sujuu!” HJK Helsinki – Helsingin Jalkapalloklubi, HJK, www.hjk.fi/uutiset/Miehet-3949.

TripAdvisor: “Best Place in Helsinki to Watch Football – Review of Helsingin Jalkapallopubi, Helsinki, Finland.” TripAdvisorwww.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g189934-d7177803-r265651879-Helsingin_Jalkapallopubi-Helsinki_Uusimaa.html.

“Telia 5G Areena.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 2 Jan. 2018, fi.wikipedia.org/wiki/Telia_5G_Areena.

“Helsingin Jalkapalloklubi.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_Jalkapalloklubi#V%C3%A4rit_ja_logot.

“Otteluohjelma.” Veikkausliiga, Veikkausliiga, www.veikkausliiga.com/tilastot/2017/veikkausliiga/ottelut/?team=60731&home_away=home.

“HJK Helsinki.” HJK Helsinki – Helsingin Jalkapalloklubi, HJK, www.hjk.fi/kausikortit.

“Yhteystiedot.” HIFK Shop, HIFK, www.hifkshop.fi/yhteystiedot.

“Kuinka Päästä Kohteeseen Telia 5G -Areena Paikassa Helsinki Kulkuvälineellä Bussi, Raitiovaunu, Metro.” Moovitapp, Moovit,

“HJK Helsinki Football Club on Trans World Sport.” YouTube, YouTube, 3 Apr. 2016, www.youtube.com/watch?v=77uEGAwDPPY.

“Telia 5G Areena Helsinki.” Archello.com, Archello, www.archello.com/sites/default/files/imagecache/header_detail_large/BrendanDelaneyKuplahalli_aerial_view.jpg.

“Helsinki Cup Logo.” Kyifjalkapallo.com, Kyifjalkapallo, 00.kyifjalkapallo.com/_/rsrc/1456431821938/helsinki-cup-2016/download.jpg.

Tukholma jalkapallo. https://tukholma.org/jalkapallo/

“Helsinki Cup – Nuorten Ja Lasten Jalkapalloturnaus.” Helsinki Cup – Nuorten Ja Lasten Jalkapalloturnaus., Helsinki Cup, www.helsinkicup.fi/.

Jalkapallo naapurimaassa Ruotsissa: http://ruotsi.net/jalkapallo/

You missed