Kiinteistönostajan muistilista

Asunnon- ja kiinteistönostajan muistilista

Normaalisti kiinteistökauppa mielletään asuntokaupaksi, mutta ne eivät ole aivan sama asia. Kerrostalo- ja rivitaloasunto on asuntokauppaa, omakotitalon kohdalla puhutaan kiinteistökaupasta. Voit yhtä hyvin olla sijoitusmielessä ostamassa metsätonttia, järvenrantapalstaa tai toimistotilaa. Keskitymme seuraavassa kuitenkin lähinnä asuintilanostoon ja muistutamme sen keskeisistä asioista. Ne koskevat niin ostoa kuin sen jälkeisiä asioita, emme muistuta rahansaannin varmistamisesta.

Ostaako kiinteistönvälittäjän kautta vai itse? Tavallisesti vain myyjällä on kiinteistönvälittäjä, sillä tämä on velvollinen huolehtimaan myös ostajan eduista ja oikeuksista. Jollei myyjällä ole kiinteistönvälittäjää, etkä halua itse vaivata päätäsi kauppakirjoilla ja muilla asiakirjoilla, on välittäjän ottaminen paikallaan.

Tarvittavat asiakirjat: Jos olet ostamassa osaketta, huolehdi, että saat nähtäviksesi ainakin todistuksen omistusoikeudesta, yhtiöjärjestyksestä, viimeisen tilinpäätöksen ja mahdollisen talousarvion. Kuntotarkastus on syytä olla olemassa, samoin asunnon pohjapiirros, ja tarkista onko osake pantattu tai jokin sen huoneista vuokrattu. Omakotitalon kohdalla haluat nähdä myös lainhuudatuksen, maanvuokra- tai omistussopimuksen, alueen rajat kartalla, rakennuslupa-asiakirjat ja muut kiinteistöä koskevat sopimukset, kuten vesihuolto ja jätevesi.

Tutki asunto huolellisesti ennen ostoa. Muista, että asuntosi on myös sijoituskohde, sillä saatat myöhemmin haluta myydä sen! Mitä vanhempi mielimäsi asunto on, sitä todennäköisemmin siinä on erilaisia vikoja ja korjattavaa. Kolua siis huolellisesti jokainen nurkka, sillä et jälkikäteen voi valittaa esimerkiksi huonosta saunapaneloinnista tai haljenneesta parkettilattiasta. Ne eivät ole piileviä vikoja, ja niiden olisi pitänyt osua silmääsi. Kuntotarkastus on erinomainen apu tässä asiassa.

Tee ostotarjouksesi kirjallisesti. Aseta sille myös voimassaoloaika, jonka ei tarvitse olla muutamaa vuorokautta pidempi. Myyjä ei välttämättä hyväksy sitä, ja saattaa lähettää sinulle vastatarjouksen, jossa luultavimmin on uusi määräaika. Tarjousten heittely jatkuu, kunnes pääsette tai ette pääse sopimukseen.

Huolehdi, että saat yksityiskohtaisen Kauppakirjan. Kauppakirja tehdään aina kahtena kappaleena, ja sen tietojen tulee olla oikeita. Esimerkiksi Matti Meikäläisen nimi ei saa olla muodossa Masa Meikäläinen, muuten Masa voi saapua vaatimaan omaansa. Hinnan ja siirtymisajankohdan lisäksi Kauppakirjasta tulee selvitä vaikkapa ne saunan huonot paneloinnit ja halkeilleet parkettilattiat, tai omakotitalon käyttöoikeus naapuritontilla olevaan porakaivoon. Kiinteistön osalla tarvitaan kaupantekohetkellä erillinen kaupanvahvistaja.

Varaudu maksamaan varainsiirtovero. Jos kauppaan liittyy kiinteistönvälittäjä, hän varmistaa sen suorittamisen, muussa tapauksessa olet itse siitä vastuussa. Asunto-osakkeen varainsiirtovero on 2 %, kiinteistöjen osalla vero on 4 % kauppahinnasta (ja se on maksettava 6 kuukauden kuluessa).

Huolehdi asunto-osakkeesi siirtomerkinnästä tai omakotitalon lainhuudatuksesta. Asunto-osakkeen kohdalla et tarvitse lainhuudatusta, mutta ostosta tulee tehdä siirtomerkintä osakasrekisteriin. Se ei sentään maksa mitään. Lainhuuto puolestaan maksaa käräjäoikeuden vahvistan summan verran, ollen tänään reilut 100 euroa. Se haetaan maanmittaustoimistosta, jonka alueella kiinteistö sijaitsee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You missed